نصب بازسازی کابین آسانسور
آسانسور هم مانند بسیاری از وسایل الکتریکی مکانیکی از تجهیزات و قظعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام نقش معینی را در سیستم آسانسور ایفا میکند.
کابین (Cabin) آسانسور نیز یکی از قسمتهای مهم و اصلی سیستم آسانسور و بالابر است.
کابین یا اتاقک آسانسور و بالابر از نظر ابعاد، ارتفاع داخلی، طراحی داخلی انواع مختلفی دارد.
معرفی کلی
کابین محفظهای است که مسافر، بار یا هر دو را به صورت ایمن در خود جای داده و با فرمان مسافر بین طبقات معین حرکت میکند.
فضای مفید کابین دارای عرض، عمق و ارتفاع متناسب با ظرفیت اسمی آسانسور است که کاملا توسط دیوارها، کف و سقف احاطه میگردد
و تنها خروجی درب کابین، درب خروج اضطراری و سیستم تهویه میباشد.
اجزا
یک قاب فلزیِ متصل به کابین بوده که به منظور تعلیق و جلوگیری از لرزشهای کابین در حین حرکت به کار میرود.
کف:
اندازهی کف به همان اندازهی عرض و عمق کابین میباشد و معمولا با روکشی از جنس PVC یا سنگ گرانیت پوشانده میشود.
کف بایستی قادر به تحمل نیروهای وارده بر آن در حین عملکردهای معمول، عملکرد ترمز ایمنی و تاثیر کابین بر روی ضربهگیرها باشد .
سقف:
سقف علاوه بر محدودسازی دسترسی، مکان قرارگیری روشنایی، تهویه و درب خروج اضطراری است و میبایست تحمل وزن حداقل دو نفر را داشته باشد.
دیوارهای داخلی:
متشکل از پنلهای فولادیِ تاشده جهت ایزولهسازی محیط میباشد. معمولا در سه نوع جانبی، پشتی و پنل شاسی ارائه میشود.
شاسی عملکرد:
حاوی کنترلکنندههای کابین مانند دکمههای طبقه، دکمه باز شدن و بستهشدن درب و سایر دکمه های مورد نیاز میباشد .
دستگیره:
جهت استفاده سرنشینان آسانسور به منظور حفظ تعادل میباشد و میبایست حداقل در یک سمت وجود داشته باشند.
سیستم روشنایی:
جهت تامین روشنایی کابین استفاده میگردد و روشنایی فلورسنت محبوبترین انتخاب است.
درب اضطراری:
درب خروج اضطراری ۶۰ ×۴۰ سانتی متر بوده که در مواقع ضروری می توان از آن برای نجات و خروج سرنشینان استفاده کرد.
فوتوسل:
دستگاهی که در درب اتوماتیک آسانسور تعبیه شده و هنگام وجود مانع بین درب در حال بسته شدن، مانع از بستهشدن درب میگردد.
نصب بازسازی کابین آسانسور
نصب بازسازی کابین آسانسور
طراحی و ساخت کابین آسانسور و بالابر
طراحی داخلی کابین آسانسور در جلب رضایت مشتری و مسافران نقش بسیار مهمی را برعهده دارد. طراحی داخلی کابین آسانسور شامل موارد زیر است:
- دیوارههای داخلی کابین آسانسور
- پوشش کف کابین
- پوشش سقف کابین
- طرح دکمههای داخل کابین
- نورپردازی داخلی
- نوع و موقعیت میلههای حفاظ و دستگیرهها
- آینه
- کیفیت هوارسانی و هواکش
نرم افزار Lift Desighner یکی از بهترین نرمافزارهاییست که طراحان صنعت آسانسور برای طراحی کابین و سیستم آسانسور از آن استفاده میکنند. در این نرمافزار میتوان نقشهی دقیق سیستم آسانسور و کابین را با جزییات کامل طراحی کرد.
طراحی سطوح کابین آسانسور
معمولا جنس سطوح کابین آسانسور از ورقههای فولاد یا گالوانیزه سیاه است. این ورقهها بصورت یکپارچه به کار گرفته نمیشوند و به طور معمول از مدلهای بهم پیچ شده استفاده میشود. عرض این مدلها در اغلب موارد ۳۰ سانتیمتر و طول آنها ۲۰۰ سانتیمتر است. پیچ اتصالدهندهی این ورقهها M6 و M8 است. ضخامت این ورقهها برای قسمتهای بدنه و دیوارهها حداقل ۱.۵ میلیمتر و برای ضخامت سقف و کف حداقل ۲ میلیمتر است. کف کابین از جنس فولاد بوده و برای کاهش صدا از چوب استفاده میشود. در آسانسورهای پانورما، حداقل ضخامت شیشه برای سطوح ۱۱ میلیمتر است.
طراحی محل دکمه های اضطراری و زنگ در کابین آسانسور
پنل دکمههای آسانسور معمولا در همهی آسانسورها یا در سمت راست ورودی آسانسور یا در سمت چپ نصب میشود. پایینترین دکمه آسانسور که همان دکمه اضطراری است باید در ارتفاع ۸۹ سانتیمتری از سطح تمام شدهی کابین نصب شود. بالاترین دکمه نیز باید در ارتفاع ۱۳۷ سانتیمتر قرار بگیرد.
طراحی آینه در کابین آسانسور
وجود آینه علاوه بر بزرگتر نشان دادن کابین آسانسور و کاهش استرس افرادی که ترس و فوبیای مکانهای بسته را دارند، باعث سرگرم شدن مسافران و فراموشی زمان میشود. آینههای آسانسور در انواع متالیک، برنزی و شیشهای و… ساخته میشوند و با انواع قالبهای استیل، امدیاف و … تزیین میشوند. در اغلب آسانسورها آینه روبروی در ورودی آسانسور نصب میشود ولی گاها در برخی آسانسورها آینههای دیگری در سطوح سمت راست و چپ در ورودی آسانسور نیز نصب میشود.
طراحی نورپردازی کابین آسانسور
داخل کابین آسانسور باید همواره روشن باشد. میزان روشنایی مورد نیاز در کابین آسانسور معمولا ۱۰۰ لوکس میباشد. البته برای کابینهایی که دارای ابعاد سفارشی هستند این مقدار روشنایی باید متناسب با ابعاد جدید محاسبه و در داخل کابین برقرار شود.
طراحی دستگیره یا میله محافظ در کابین
دستگیرهی محافظ که بیشتر نقش ایمنی را ایفا میکند باید در ارتفاع ۹۰ سانتیمتر از سطح تمام شده کابین نصب شود. همچنین این دستگیره باید به نحوی نصب شود که با دیوارهی کابین ۲۰ میلیمتر فاصله داشته باشد.
طراحی هواکش کابین آسانسور
برای تهویه هوای کابین آسانسور باید هواکش داخل کابین را به ازای هر نفر ظرفیت کابین معادل ۲۰ تا ۱۵ cfm در نظر گرفت. این هواکش باید در نقطهای از کابین نصب شود که در گردش هوای داخل و بیرون کابین به خوبی کار کند.
اندازه و ابعاد استاندارد طراحی کابین آسانسور
در تمامی طراحیهای کابین آسانسور، همواره باید ابعاد آسانسور متناسب با ابعاد چاه آسانسور و ظرفیت نفری و وزنی بار مورد نیاز جهت جابهجایی و همچنین میزان رفت و آمد ( ترافیک) باشد. بطور کلی برای ظرفیتهای بیشتر از ۲۵۰۰ کیلوگرم، به ازای اضاف شدن هر ۱۰۰ کیلوگرم باید ۱۶ سانتیمتر به حداکثر مساحت داخلی کابین افزوده شود. در جداول زیر حداکثر و حداقل مساحت داخلی کابین بر اساس وزن و نفر طبق استاندارهای موجود، نشان داده شده است:
نصب بازسازی کابین آسانسور
انواع کابین
کابین آسانسور را بر اساس معیارهای مختلفی از قبیل طراحی داخلی و خارجی، مواد ساخت کابین، امکانات جانبی و… تقسیمبندی میکنند. این تقسیمبندیها با پیشرفت تکنولوژی در زمینهی ساخت، طراحی و همچنین مواد اولیه همواره در حال تغییر است. در این مقاله کلمان قصد دارد تقسیمبندی جامعی از انواع کابین را در اختیار شما قرار بدهد.
انواع کابین از نگاه کلی
بطور کلی کابین آسانسور را به دو دستهی زیر تقسیمبندی میکنند:
۱. نیم کابین
این کابینها بطور معمول در بالابرها نصب میشوند. برای امور باربری در ارتفاعات مختلف کارایی دارند و دارای ایمنی و امنیت پایینی هستند. این کابینها از یک کفی و نردهای که به دور کفی آن است ساخته میشود.
۲. تمام کابین
این نوع کابین هم در آسانسورها و هم در بالابرها مورد استفاده قرار میگیرند. از ایمنی بالایی برخوردار است و بیشتر برای جابهجایی افراد بین طبقات مختلف استفاده میشود. طراحی این کابینها بستگی به نوع کارایی و سیلقه مشتری دارد.
انواع کابین بالابر بر اساس نوع کاربری و مکان
ابعاد کابین آسانسور با توجه به نوع کاربری و مکان مورد استفاده، در اندازههای مختلفی طراحی و ساخته میشود.
لازم به ذکر است که برای طراحی کابین آسانسور باید به ابعاد چاه آسانسور نیز دقت شود
بطوریکه حدفاصل بین سطح چاه آسانسور با کابین باید حداکثر ۵ سانتیمتر باشد و در حداقل حالت خود ۲ سانتیمتر.
انواع کابین آسانسور بر اساس نوع کاربری و مکان آن شامل موارد زیر میشود:
- کابین بالابر مغازه
- کابین آسانسور خانگی
- کابین بالابر انبار
- کابین آسانسور فروشگاه
- کابین بالابر رستوران
- کابین بالابر صنعتی
- کابین بالابر معلولین
- کابین آسانسور ساختمان
- کابین بالابر خودرو
انواع کابین بر اساس نوع درب کابین
نقش اصلی درب کابین حفاظت از مسافران به هنگام حرکت آسانسور در برابر برخورد با دیوارهی چاه است. کابین آسانسور با توجه به نوع درب آن به انواع زیر تقسیم بندی میشود:
- کابین آسانسور با درب نیمه اتوماتیک مرکزی (سنترال)
- کابین آسانسور با درب تمام اتوماتیک مرکزی (سنترال)
- کابین آسانسور با درب نیمه اتوماتیک تلسکوپی
- کابین آسانسور با در تمام اتوماتیک تلسکوپی
انواع کابین بر اساس طراحی داخلی کابین
کابین آسانسور را بر اساس طراحی داخلی آن و مواد مورد استفاده در ساخت آن به انواع زیر تقسیمبندی میکنند:
کابین تمام استیل
در طراحی و ساخت پوشش داخلی این نوع کابین، از مواد استیل استفاده میشود. کابین تمام استیل معمولا ضدزنگ و ضدخش است. به دلیل استحکام و مرغوبیت مواد مورد استفاده، این کابین نسبت به سایر کابین ها قیمت بالاتری دارد. کابین تمام استیل بیشتر در مراکز تجاری و اداری مورد استفاده قرار میگیرد.
کابین نیمه استیل
پوشش داخلی این کابینها نیمی از جنس استیل و نیمی از مواد دیگری همچون امدیاف و فرمیکا و … است. جذابیت ایجاد شده از تلفیق استیل و مواد دیگر باعث زیبایی و حتی محبوبیت این کابین برای استفاده در ساختمانهای مسکونی شده است.
کابین ام دی اف
در طراحی داخلی این کابین تماما از مواد ام دی اف نسوز استفاده میشود. اغلب از این کابین در ساختمان های مسکونی کم ترافیک استفاده میشود.
کابین فرمیکا
پوشش داخلی این کابین را فرمها تشکیل میدهند. این نوع کابین از نظر ظاهری شبیه به نوع کابین ام دی اف است. قیمت کابین فرمیکا از سایر کابینها ارزانتر است.
کابین پاناروما
مواد پوشش داخلی این نوع کابین را شیشههای لمینت تشکیل میدهند. ویژگی مهم این کابین زیبایی چمشگیر و داشتن چشمانداز لذت بخش میباشد. از این نوع کابین بیشتر در مراکز تجاری و اداری و تالارها استفاده میشود.
کابین گالوانیزه
در ساخت دیوارههای داخلی این نوع کابین از ورق های نازک گالوانیزه استفاده میشود و معمولا کف این نوع آسانسور را با پارکت میپوشانند. مزیت این نوع کابین سبک بودن آن است که میتوان با استفاده از همین مورد این نوع کابین را در ابعاد بزرگتر با قیمت مناسب طراحی کرد و ساخت.
نصب بازسازی کابین آسانسور

موتور/جک آسانسور
قلب و مرکز اصلی یک آسانسور، موتور یا نیروی محرکه آن است که نیروی لازم جهت جا به جایی کابین توسط موتور تولید می شود و موتور های آسانسور مدلهای مختلفی از جمله گیرلس و گیربکس دار دارد

تابلو فرمان آسانسور
تابلو فرمان مغز آسانسور و محل پردازش فرمانها و دستورات کاربران است و تمامی قطعات الکتریکی و مکانیکی به کار برده شده به دستور تابلو فرمان آسانسور به کار میافتند و انواع و مدلهای مختلفی دارند

اتاقک یا کابین آسانسور

درب آسانسور
